Podaci o udruzi

Predsjednik: Siniša Jurinjak

Adresa: Doliće 72a, 49000 Krapina

Kontakt: +385 91 132 8668

Tajnica: Marina Brlobuš Jug

Kontakt: +385 91 328 6688

Naša Udruga osnovana je davne 1983. godine i ove ćemo godine proslaviti 30 godina postojanja i rada Udruge.

2012. udruga je imala  70 članova od čega su pedeset i četiri člana ujedno i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza. Prosječna starost pčelara naše Udruge je 50 godina i veseli nas sve veći broj mladih i novih članova. Ponosni smo što je ove godine dvadeset i dvoje naših članova uspješno završilo pčelarsku školu u Bedekovčini te tako uz usvojena znanja, steklo zvanje: „Pčelar“.

Članovi posjeduju oko 3600 košnica, što je u usporedbi sa godinom prije, povećanje za 600 košnica te zavisno  prema vremenskim i pašnim prilikama možemo proizvesti između 90 i 150 tona meda.

Od ukupnog broja članova, 20 njih su seleći, koji posjeduju 12 kamiona, 3 autoprikolice, 2 prikolice za traktorsku vuču te 8 BDF kontejnera, a pčelare sa 274 košnice tipa LR i 987 košnica tipa AŽ.

Stacioniranih pčelinjaka imamo na više od 100 različitih lokacija na kojima su oko 1000 komada košnice tipa LR i 1037 košnica tipa AŽ. Nukleusa ima evidentiranih 297 a pletara imamo 27 komada.

Uz organizaciju stručnih predavanja za članove, Udruga aktivno sudjeluje i u promociji pčelarstva i pčelinjih proizvoda putem medija te na raznim manifestacijama poput "Ljeta u Krapini", "Zagorski chef", "Medeni sejem" te organizira edukativne izlete i posjete pčelarskim sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Educiranost članova i njihov trud najbolje pokazuju 22. osvojene medalje na prošlogodišnjem 11. Ocjenjivanj i izložbi meda KZŽ. Naša članica, gospođa Spomenka Škrlec osvojila je titulu najbolje pčelarke KZŽ, dok su  članovi Učeničke pčelarske zadruge "Maslačak" pod mentorstvom gospodina Mate Došena, uz tri osvojene medalje za med, primili i poseban poklon i priznanje za promociju pčelarstva.

Udruga je aktivna i u ostalim područjima djelovanja poput organiziranja nabavke bačvi za med, zamjene voska za satne osnove i nabavke pčelarske opreme, nabavci pogača za prihranu pčela, ažuriranja podataka katastra pčelinjaka te informiranje i pomaganje članovima u provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa. Također, Udruga je prijavljivanjem na natječaje do sada izborila novčana sredstva i nabavila opreme u vrijednosti većoj od 60.000,00 kuna te time omogućila svojim članovima jednostavnije, kvalitetnije i ekonomičnije pčelarenje.