Pregled izložbe

Josip Krog šampion 16. izložbe i ocjenjivanja meda KZŽ

Šampion ovogodišnjeg Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko-zagorske županije postao je Josip Krog, koji je za svoj bagremov med dobio ocjenu 19,72. Drugo mjesto, također za bagremov med, osvojio je Vinko Ferenčić s ocjenom 19,68, a treće mjesto, isto za bagremov med, s ocjenom 19,54 osvojio je Ivan Curiš. Nagrade i priznanje šampionu uručili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je i otvorio 16. Izložbu i ocjenjivanju meda KZŽ, župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić uputio je čestitke i svim ostalim izlagaima te istaknuo kako je ovo manifestacija koja ima i svoju tradiciju i svoju budućnost.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko-zagorska županija u ovakvom izvrsnom medu ima fantastičan proizvod koji je u postupku brendiranja i koji će biti zaštitni znak ukupne turističke ponude županije. „S obzirom na elementarne nepogode koje smo imali, moramo biti zadovoljni da smo sa 43 uzoraka prošle godine uspjeli doći do 68 uzoraka“ – rekao je župan Kolar i dodao „Mogućnosti za napreda ima, prije svega u obradi zapuštenog poljoprivrednog zamljišta za koje Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske mora donijeti odredbu koja bi pokrenuli čitavi sustav. Neke općine počele su to samostalno rješavati i imaju punu potporu Krapinsko-zagorske županije. Tu je i važnost kontrole uvoza mede i njegove kvalitete, kabko bi naš kvalitetan med došao do punog izražaja“ kazao je župan Kolar te najavio organiziranje Dana zagorskog bagremovog meda u Zagrebu i poželio pčelarkama i pčelarima godinu bez velikih vremenskih nepogoda.

Čestitke svim izlagačima uputila je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. „U Krapinsko-zagorskoj županiji vrlo marno brinemo o našim pčelarima, na njih smo vrlo ponosni te dakako dugi niz godina potičemo njihovu proizvodnju najboljeg meda u Hrvatskoj, koji je i prepoznatljivi dio Bajke na dlanu. S ocjenjivanjem i izložbom meda krenuli smo 2002. godine, ubrzo poslije toga i s procesom zaštite bagremovog meda, a radujem se da bi sljedeće godine to mogli dići na višu razinu te imati i njegovo izvorno podijetlo“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine te istaknula važnost jasnog deklariranja uvoznog meda i obrade tla koja neće uništavati pčele.

Ovogodišnji šampion Josip Krog istaknuo je kako je u proizvodnji meda bitno da se svi poslovi obave na vrijeme „Nema neke posebne tajne, pustiti pčelama da malo duže rade i često mijenjati saće da bude čim više mladih okvira“ – rekao je Josip Krog, čiji je med četiri puta u posljednjih pet godina proglašen najboljim u Krapinsko-zagorskoj županiji. U radu OPG-a Krog Josip pomaže cijela obitelj. U najboljim godinama proizvedu 3-4 tona meda te sve prodaju na kućnom pragu.

Na izložbi i ocjenjivanu meda ove godine sudjelovalo je 57 pčelara sa 68 uzoraka meda. Zlatnu medalju dobilo je 25 uzoraka, 26 srebrnu, a 17 uzoraka brončanu medalju. Ove godine ni jedan uzorak meda nije isključen. Najviše je bilo bagremovog meda – 42 uzorka. Među osam uzoraka kestenovog meda najbolji je bio onaj Stjepana Duša. U kategoriji cvjetnog meda, među 16 uzoraka najbolji je bio onaj Josipa Dernikovića. U kategoriji trušljike bio je prijavljen jedan uzorak – Maria Kozine, kao i u kategoriji medljikovca kojeg su prijavili Grozdana i RadovanHerceg.

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza Saša Petrić, predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ ZdravkoBedeniković, predstavnik pčelara Mađarske regije Nagykanizsa Karoly Kovago te profesor s Agronomskog fakulteta Dragan Bubalo koji je istaknuo kako jedino u Krapinsko-zagorskoj županiji uvijek ima velik broj uzoraka bagremog meda velike ustaljene kvalitete.

Izložbi i ocjenjivanju meda KZŽ prisustvovali su zamjenici župana Jasna Petek Anđelko Ferek-Jambrek, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore KZŽ JosipGrilec te više zagorskih gradonačelnika i načelnika i članova Županijske skupštine.