Udruga pčelara "NEKTAR" Konjščina

Varaždinska cesta 16,
49282 Konjščina

www.nektar-konjscina.hr

Predsjednik: Darko Milinković; +385 91 7896 412; darko.milinkovic@kr.t-com.hr
Tajnica: Tajana Svrtan; 098/904 59 02; tsvrtan22@gmail.com

Udruga pčelara «NEKTAR» iz Konjščine

osnovana je 1994. godine, a službeno je registrirana 15.03.1995.godine.

Naša tvrtka intenzivno zadnje tri godine radi na razvoju i primjeni virtualnih 360o multimedijskih tehnoloških rješenja i s pravom tvrdimo da smo tehnološki leader ne samo u RH nego i u regiji. Upravo je turizam jedno od najčešćih polja primjene sferičnih 360o multimedija sučelja. Prema specifikacijama izradili smo slijedeću ponudu.

Naša tvrtka intenzivno zadnje tri godine radi na razvoju i primjeni virtualnih 360o multimedijskih tehnoloških rješenja i s pravom tvrdimo da smo tehnološki leader ne samo u RH nego i u regiji. Upravo je turizam jedno od najčešćih polja primjene sferičnih 360o multimedija sučelja. Prema specifikacijama izradili smo slijedeću ponudu.

Rad Udruge temelji se na principima koji proizlaze Statutom udruge i redovnim zadacima koji su u interesu pčelarstva i samih pčelara.

Udruga broji 76 aktivnih članova koji nam dolaze iz više općina i to: iz Konjščine, Marije Bistrice, Donje Stubice , Lobora, Zlatar Bistrice, Hraščine, Budinščine i grada Zlatara.

Zadnjih godina u udrugu se učlanjuju pčelari iz susjedne županije, odnosno iz grada Sveti Ivan Zelina i okolice. Za članstvo koje je organizirano u udruzi vode se sve evidencije koje su propisane zakonom o udrugama.

Udruga ima ukupno 76 članova, a prosjek starosti iznosi 51 godine. Trajni zadatak udruge je uključivanje i bavljenje pčelarstvom sve više mlađih ljudi.To nam u zadnje vrijeme i uspijeva, jer smo unatrag dvije do tri godine u rad uključili puno mladih pčelara, koje educiramo na posebno organiziranim predavanjima za pčelare početnike. Smatramo da bi pčelarstvo u Republici Hrvatskoj trebalo biti bolje organizirano i bolje stimulirano od strane države kao jedna od značajnijih grana u poljoprivredi.

Udruga radi na unapređenju i razvoju pčelarstva po suvremenim načelima, metodama i tehnologijama na području svojeg djelovanja. Okuplja članstvo i aktivira ga u radu svojih organa i radnih tijela u rješavanju svih pitanja interesantnih za razvoj pčelarstva. Pomaže i organizira u izgradnji uzornih pčelinjaka u vlasništvu svojih članova.

Organiziraju se stručna predavanja, seminari, savjetovanja i izložbe u svrhu izobrazbe svojih članova kako bi bili u trendu moderne tehnologije i pratili svjetska dostignuća u pčelarstvu.

Pomaže svojim članovima oko nabavke pčelarske opreme i pomaže oko stručne pomoći preko radnih stručnih grupa kao što su veterinarski savjeti i grupe naprednog pčelarenja. Brine se o urednosti pčelinjaka i stalno potiče pčelare na ekološku svijest, jer je i to jedan od uvjeta za zdrave i jake pčele. Organizira i programe iz ekologije preko stručnih predavanja, upoznavanja zaštićenog bilja, ekološkog pčelarenja, sadnje medonosnog bilja, itd.

Najvažnija zadaća svih pčelara je u tome da vode brigu o samoj pčeli, jer kako znamo da pčela u prirodi ne može opstati bez pomoći samog čovjeka.

Pčela je jako bitna u prirodi zbog velike koristi u oprašivanju raznog bilja. Da nema pčele u prirodi izumrlo bi preko 70% biljne vrste ( pčela vrši preko 95% oprašivanja, a ostalo vjetar i razni insekti).
U udruzi se puno vodi briga o liječenju pčela. Svake godine u zimskom periodu, kada nema radova na pčelinjacima, organiziramo stručna predavanja o liječenju pčela uz pomoć veterinarske struke.

Udruga je organizirala više predavanja ne samo za pčelare nego i za građanstvo i školsku mladež sa više tema: zaštićeno bilje, liječenje ljudi i životinja pčelinjim proizvodima, te o medu i zdravlju. Na tim predavanjima za predavače su angažirani sveučilišni profesori iz Zagreba i šire.

Kroz pčelarske tribine pokušava se usmjeravati pčelare na pravilan rad sa pčelama u cilju njegovanja pčele i osobne koristi od pčelarstva.

Od svih aktivnosti koje provodi Udruga uspjelo se i prikupiti nešto stručne literature i formirati malu knjižnicu koja je dostupna svim pčelarima upravo da se i individualno osposobljavaju u naprednom pčelarstvu. Udruga surađuje sa svim stručnim službama iz Županije , Općinom Konjščina, Gospodarskom komorom u Krapini i ostalim pčelarskim Udrugama na nivou naše i susjednih županija.