Održana izborna skupština Saveza pčelarskih udruga KZŽ

povećaj sliku Nova slika

Nova slika

U četvrtak, 05. studenog 2015. godine u Krapini je održana godišnja skupština Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije.

Na godišnjoj skupštini izabrano je novo rukovodstvo Saveza, pa je tako za predsjednika izabran Zdravko Bedeniković, za potpredsjednika Zdravko Vlahek a za tajnicu Marina Krog. U prethodnom mandatu funkciju predsjednika obnašao je Darko Milinković, potpredsjednika Damir Krog a tajnice Katarina Ptičar. Na području županije djeluje 9 pčelarskih udruga od kojih su 8 članice Saveza pčelarskih udruga KZŽ.  Savez je osnovan u svibnju 2011. godine na inicijativu Krapinsko-zagorske županije. Savez broji 331 člana koji trenutno imaju 14.000 košnica.

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo je prilikom govora da Krapinsko-zagorska županija podržava rad pčelarskih udruga te se tom prilikom dotaknuo prošle godine, koja je zbog nepovoljnih vremenskih neprilika bila izrazito loša za pčelarski sektor.„U prosjeku se u 2014. godini vrcalo 7 kg bagremovog meda po košnici, a livadnog i kestenovog nije bilo uopće. Stoga su pčelari morali pristupiti prihrani pčelinjih zajednica šećernim sirupom s količinom od cca 10 do 15 kg po pčelinjoj zajednici kako bi pčelinje zajednice preživjele  zimu. Krapinsko-zagorska županija dodijelila je novčana sredstava u iznosu od 100.000,00 kuna Savezu pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije za nabavu šećera za prihranu pčela“, rekao je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te dodao: „Također, od 2006. pa do 2012. godine izdvojili smo 198 tisuća kuna za subvencioniranje troškova školovanja 210 pčelara, kroz Javni natječaj za ostvarivanje potpore za unapređenje udruga u poljoprivredi od 2010. do 2012. godine dodijelili smo udrugama 78 tisuća kuna za poboljšanje uvjeta rada u proizvodnji i skladištenju meda i pčelinjih proizvoda  te za marketinšku pripremu i nastup na sajmovima, a Savezu i pčelarskim udrugama putem mjera ruralnog razvoja kroz Javni poziv za edukaciju korisnika mjera ruralnog razvoja dodijeljeno je od 2012. do 2015. godine ukupno 110 tisuća kuna“, rekao je zamjenik župana Ferek-Jambrek.

 

Inače, s ciljem isticanja i izdvajanja izvrsnosti meda, kao i marketinške promocije Krapinsko zagorska-županija je 2005. godine u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pokrenula projekt „Bagrem med zagorskih brega“ koji je financirala u iznosu od 130 tisuća kuna. Dana  25. travnja  2013. godine dobiveno je Rješenje o registraciji žiga  „Bagrem med zagorskih brega“ za kojeg je sa Savezom sklopljen Ugovor o njegovom korištenju. Od 2002. godine Krapinsko-zagorska županija organizira i financira Ocjenjivanje i izložbu meda, pa će tako 14. Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije biti održano 28. studenog 2015. godine u općini Konjščina u prostorijama Srednje škole Konjščina. Ove godine na ocjenjivanje su pristigla 124 uzorka meda od 102 pčelara, što je najviše odtkad se provodi ocjenjivanje u KZŽ Županiji (84 bagrema, 6 cvjetni, 8 kestena, 1 lipa, 1 suncokret, 4 livade, 20 medljikovca).