Održan prvi Festival djevičanskog bagremovog meda zagorskih brega

U ponedjeljak, 27. srpnja 2015. godine u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održan je prvi Festival djevičanskog bagremovog meda zagorskih brega, na kojem su obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Krapinsko-zagorske županije, brojnim posjetiteljima ponudila med izvađen iz djevičanskog saća kojeg su pčele tek proizvele i napunile medom.

Otvorenju festivala nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je kvaliteta zagorskog bagremovog meda neprikosnovena, zbog čega ga Županija i koristi u promotivne svrhe. Župan Kolar također se osvrnuo i na proteklu godinu, koja za pčelare nije bila nimalo laka. „Svjesni smo činjenice da su pčelari lani imali puno problema, stoga mi je izuzetno drago da mogu najaviti da je za pčelare dogovorena financijska pomoć za prihranu pčela od ukupno 100 tisuća kuna. Ugovori su potpisani, a isplata bi trebala krenuti kroz desetak dana“, najavio je župan Kolar.

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki istaknula je kako ju veseli da upravo Zagorje prvo u Hrvatskoj ima festival djevičanskog bagremovog meda te se potom osvrnula na dugogodišnju kvalitetnu suradnju sa pčelarima: „Krapinsko-zagorska županija, pčelari i pčelarske udruge imaju dugu i kvalitetnu suradnju - još 2002. godine pokrenuli smo prvu izložbu meda, a 2005. trogodišnji pilot projekt zaštite bagremovog meda za kojeg je svake godine iz proračuna izdvojeno 50.000 kuna i  koji je rezultirao time da danas imamo zaštićenu robnu marku Bagrem med zagorskih brega i Prvi festival djevičanskog meda“, rekla je predsjednica Skupštine Vlasta Hubucki.

 Prisutnima su se obratili i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, idejni začetnik Festivala Robert Kuščar i predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Darko Milinković. Za sve posjetitelje bilo je organizirano i prigodno stručno predavanje Djevičanski bagremov med zagorskih brega sveučilišnog profesora Dragana Bubala. Pokrovitelj Festivala kojeg su organizirali Muzej seljačkih buna, UMM-poslovni klub i Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije bila je Županija. Na Festivalu su svoj med izložili OPG Krog Josip, OPG Milinković Darko, OPG Bedeniković Zdravko, OPG Kučak Darko, OPG Krog Dominik i OPG Herceg Mladen.